Shinsplint? Podologie de Vries - omgeving Hoogvliet Rotterdam

Steunzolen zijn het antwoord op shinsplint. Het is een veelvoorkomende en pijnlijke aandoening die vooral voorkomt bij sporters en mensen die veel fysieke activiteiten uitvoeren. Steunzolen dragen bij aan verlichting van de klachten en helpen blessures in de toekomst voorkomen.

Shin splints, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom, is een veelvoorkomende aandoening die vooral sporters treft, met name hardlopers en mensen die intensieve activiteiten uitvoeren zoals springen of abrupte stops maken. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn langs de binnenkant van het scheenbeen, het bot aan de voorkant van het onderbeen. Een van de meest voorkomende klachten bij shin splints is pijn langs de binnenrand van het scheenbeen. Deze pijn kan variëren van een zeurend ongemak tot scherpe, stekende pijnsensaties. 

Vaak treedt de pijn op tijdens of na fysieke activiteiten en kan deze zich geleidelijk ontwikkelen na verloop van tijd. Soms kan het ook gepaard gaan met zwelling en gevoeligheid langs het scheenbeen. Mensen die shin splint ervaren, merken vaak dat de pijn afneemt met rust maar terugkeert bij hervatting van de activiteit.

De oorzaken van shin splints zijn divers en kunnen onder meer worden toegeschreven aan overmatige belasting van de spieren rond het scheenbeen, slechte schoenkeuze, onjuiste looptechniek, en een gebrek aan flexibiliteit of kracht in bepaalde spiergroepen. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak van shin splints te identificeren om effectieve behandeling en preventieve maatregelen te kunnen nemen.

Een belangrijke component in zowel de behandeling als preventie van shin splints is het gebruik van steunzolen. Steunzolen, ook wel inlegzolen genoemd, zijn speciaal ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig over de voet te verdelen. Voor mensen die vatbaar zijn voor shin splints, kunnen steunzolen helpen bij het verminderen van overmatige pronatie, waarbij de voet naar binnen kantelt tijdens het lopen of rennen. Deze pronatie kan een overmatige belasting van de spieren rond het scheenbeen veroorzaken, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van shin splints.

Het gebruik van steunzolen kan ook andere onderliggende problemen aanpakken die bijdragen aan de ontwikkeling van shin splints. Bijvoorbeeld, als een individu platvoeten heeft, kunnen steunzolen helpen bij het corrigeren van de voetstand en het verminderen van overbelasting op de spieren van het onderbeen. Bovendien kunnen ze schokabsorptie bieden, waardoor de impact op de voeten tijdens activiteiten zoals hardlopen wordt verminderd.

Naast het gebruik van steunzolen is het belangrijk om andere preventieve maatregelen te overwegen. Dit omvat het geleidelijk verhogen van de intensiteit en duur van fysieke activiteiten, het dragen van geschikt schoeisel, regelmatige stretching van de kuitspieren en het versterken van de spieren rond het scheenbeen en de enkels. Het combineren van deze maatregelen met steunzolen kan een holistische benadering bieden om shin splints te voorkomen en behandelen. 

Herken jij de klachten zoals hier beschreven? Neem contact op met Podologie de Vries, we helpen je graag verder. Wellicht sluit het niet aan bij de klachten die je ervaart. De klachten kunnen voortkomen uit een ander probleem in de voet.


Lees hier meer over sport-podologie;

Preventief blessures voorkomen, blessures verlichten, uithoudingsvermogen vergroten, prestatie verhogen, wintersport.

Heb je klachten? Maak een afspraak voor deskundig advies.

Contact
E-mailen
Bellen