Rugklachten? Podologie de Vries - omgeving Hoogvliet Rotterdam

Steunzolen geven verlichting bij rugpijn, vooral als de pijn het gevolg is van problemen met de voetstand of gangpatroon. Steunzolen verbeteren de voetstand, en helpen bij het corrigeren van afwijkingen in de houding en beweging.

Steunzolen zijn inlegzolen die worden gebruikt om verschillende voetproblemen te verhelpen en te voorkomen. Hoewel ze primair zijn ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig over de voet te verdelen, hebben ze ook indirecte voordelen voor andere delen van het lichaam, zoals de rug. Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft en kan variëren van milde tot ernstige pijn.

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder spierbelasting, letsel, verkeerde houding en degeneratieve aandoeningen zoals hernia's. De wervelkolom is een complexe structuur die bestaat uit wervels, tussenwervelschijven, zenuwen, spieren en ligamenten. Als een van deze componenten niet goed functioneert, kan het leiden tot rugklachten.

Veel voorkomende symptomen zijn pijn, stijfheid, verminderde mobiliteit en in sommige gevallen uitstralende pijn naar de benen.
Voetafwijkingen, zoals platvoeten of een afwijkende voetstand, kunnen een kettingreactie veroorzaken die invloed heeft op de houding en uitlijning van het lichaam. Wanneer de voeten niet goed worden ondersteund, kan dit leiden tot overmatige pronatie of supinatie - bewegingen waarbij de voet naar binnen of naar buiten rolt tijdens het lopen. Deze onnatuurlijke bewegingen kunnen de biomechanica van het hele lichaam beïnvloeden, waaronder de wervelkolom.

Steunzolen spelen een cruciale rol bij het corrigeren van voetafwijkingen en het bevorderen van een gezonde loopgang. Door de voetboog te ondersteunen en de voet in een neutrale positie te houden, helpen steunzolen bij het stabiliseren van de voeten tijdens het lopen. Dit heeft directe gevolgen voor de belasting op de wervelkolom. Wanneer de voeten correct worden ondersteund, wordt de kans op overmatige pronatie of supinatie verminderd, wat op zijn beurt de druk op de rugspieren en wervels kan verminderen.

Een van de veelvoorkomende klachten die voortkomen uit een gebrek aan voetondersteuning is lage rugpijn. De lage rug draagt het grootste deel van het lichaamsgewicht en is gevoelig voor spanning en overbelasting. Als de voetboog instabiel is, kan dit resulteren in een veranderde loopgang die de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom verstoort. Dit kan leiden tot overbelasting van de rugspieren.

Herken jij de klachten zoals hier beschreven? Neem contact op met Podologie de Vries, we helpen je graag verder. Wellicht sluit het niet aan bij de klachten die je ervaart. De klachten kunnen voortkomen uit een ander probleem in de voet.

Lees hier meer over overige houdingsklachten;


Heb je klachten? Maak een afspraak voor deskundig advies.

E-mailen
Bellen