Diabetische voet? Podologie de Vries - omgeving Hoogvliet Rotterdam

Steunzolen zijn een belangrijk hulpmiddel bij de zorg voor diabetische voeten. De steunzolen bieden extra ondersteuning, demping en drukverdeling, wat helpt om de voeten te beschermen tegen drukplekken en wrijving die wonden kunnen veroorzaken.

Steunzolen vormen een essentieel onderdeel van de zorg voor mensen met een diabetische voet. Diabetes kan ernstige complicaties veroorzaken, waaronder problemen met de voeten. Deze complicaties, vaak aangeduid als de diabetische voet, vragen om een multidisciplinaire aanpak, waarbij steunzolen een belangrijke rol spelen.

Een diabetische voet is een aandoening die ontstaat als gevolg van langdurige ongecontroleerde diabetes. Het verhoogde suikergehalte in het bloed kan leiden tot beschadiging van zenuwen en bloedvaten, wat op zijn beurt de gevoeligheid en de doorbloeding van de voeten beïnvloedt. Klachten van een diabetische voet variëren en omvatten neuropathie (zenuwbeschadiging), angiopathie (bloedvatbeschadiging), en veranderingen in de huid en structuur van de voet.

Een van de meest voorkomende klachten is diabetische neuropathie, waarbij de zenuwen beschadigd raken, wat leidt tot verminderde sensatie in de voeten. Dit resulteert in het niet opmerken van wondjes, blaren of drukplekken, waardoor de kans op infecties toeneemt. Bovendien kan neuropathie ook leiden tot spierzwakte, wat de structuur van de voet kan veranderen en het risico op wondjes vergroot.

Een ander kenmerk van de diabetische voet is angiopathie, wat verwijst naar schade aan de bloedvaten. Verminderde bloedtoevoer naar de voeten vertraagt het genezingsproces en maakt de voeten vatbaarder voor infecties. Dit kan resulteren in ulcera (zweren) die diep kunnen doordringen en zelfs tot amputaties kunnen leiden als ze niet tijdig worden behandeld.

De antipathie en de neuropathie gaan helaas ook vaak samen, dit wordt een neurovasculaire aandoening genoemd. Hierbij moet er altijd extra goed worden opgelet op wondjes op de voet.
De veranderingen in de huid en de structuur van de voet zijn ook significante klachten bij diabetespatiënten. De huid kan droog en gebarsten worden, wat het risico op wondjes verhoogt.

Hier komen steunzolen in beeld als een waardevol hulpmiddel bij het beschermen van de diabetische voet. Steunzolen zijn op maat gemaakte inlegzolen die specifiek zijn ontworpen om de voet te ondersteunen, druk gelijkmatig te verdelen en de biomechanica te optimaliseren. Bij diabetespatiënten kunnen steunzolen helpen om de druk op gevoelige gebieden te verminderen, waardoor de kans op wondjes en ulcera afneemt.

De belangrijkste functies van steunzolen bij diabetische voeten zijn onder andere het bieden van extra demping, het respecteren van afwijkingen in de voetstand, en het verminderen van drukpunten. Deze aspecten zijn van vitaal belang om complicaties te voorkomen en het comfort van de patiënt te verbeteren.
De relatie tussen steunzolen en de diabetische voet is van onschatbare waarde in de zorg voor mensen met diabetes.

Herken jij de klachten zoals hier beschreven? Neem contact op met Podologie de Vries, we helpen je graag verder. Wellicht sluit het niet aan bij de klachten die je ervaart. De klachten kunnen voortkomen uit een ander probleem in de voet.


Lees hier meer over overige klachten;

Reumatische voet, oncologische voet, voetklachten, houdingsklachten.

Heb je klachten? Maak een afspraak voor deskundig advies.

Contact
E-mailen
Bellen