Hielklachten? Podologie de Vries - omgeving Hoogvliet Rotterdam 

Hielpijn bij kinderen is een veelvoorkomend probleem dat ouders en zorgverleners vaak zorgen baart. De meest voorkomende oorzaak van hielpijn bij kinderen is de zogenaamde ziekte van Sever, ook wel calcaneale apofysitis genoemd. Deze aandoening doet zich voor wanneer de groeischijf aan de achterkant van het hielbeen ontstoken raakt door herhaalde trekkrachten van de achillespees op het hielbot.

Kinderen tussen de leeftijd van 8 en 14 jaar, met name degenen die actief zijn in sporten zoals hardlopen en voetbal, lopen een verhoogd risico op de ziekte van Sever. Symptomen van hielpijn bij kinderen kunnen variëren van lichte pijn tijdens activiteit tot ernstige pijn die het dagelijks functioneren belemmert.

In de context van kinderpodologie speelt de rol van steunzolen een belangrijke rol bij het beheer van hielpijn. Steunzolen kunnen ontworpen worden om de druk op de hiel te verminderen, de schokabsorptie te verbeteren en de algehele voetfunctie te ondersteunen. Dit kan helpen bij het verminderen van de belasting op de groeischijf en het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van de voet.

Een register podoloog kan een grondige evaluatie uitvoeren om de oorzaak van de hielpijn bij het kind te achterhalen. Dit omvat het analyseren van het looppatroon, het testen van spierkracht en flexibiliteit, en het identificeren van eventuele afwijkingen in de voetstructuur. Op basis van deze evaluatie kan de podoloog bepalen of steunzolen geschikt zijn en zo ja, hoe deze op maat kunnen worden gemaakt om aan de specifieke behoeften van het kind te voldoen.

Steunzolen bij hielpijn zijn ontworpen om de voet in een biomechanisch gezonde positie te ondersteunen. Ze kunnen extra demping bieden en de druk gelijkmatig over de voet verdelen, waardoor overmatige belasting van de hiel wordt voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij de ziekte van Sever, waarbij herhaalde stress op de groeischijf kan leiden tot ontsteking en pijn.

Naast het gebruik van steunzolen kan de podoloog ook aanvullende aanbevelingen doen, zoals specifieke stretches en oefeningen om de spierkracht en flexibiliteit te verbeteren. Het is essentieel dat ouders en zorgverleners deze aanbevelingen opvolgen en ervoor zorgen dat het kind consistent de voorgeschreven behandeling volgt.

Educatie speelt ook een belangrijke rol in het beheer van hielpijn bij kinderen. Ouders moeten begrijpen hoe ze signalen van ongemak bij hun kinderen kunnen herkennen en zich bewust zijn van de noodzaak van vroege interventie. Regelmatige communicatie met de register podoloog is cruciaal om de voortgang te monitoren en eventuele aanpassingen aan de steunzolen aan te brengen naarmate het kind groeit.

Het is belangrijk op te merken dat steunzolen niet als een op zichzelf staande oplossing moeten worden beschouwd. Ze maken deel uit van een holistische benadering van kinderpodologie, waarbij aandacht wordt besteed aan het begrijpen van de onderliggende oorzaken van hielpijn en het implementeren van passende maatregelen om het probleem aan te pakken.

Samengevat kunnen steunzolen een effectieve rol spelen bij het beheer van hielpijn bij kinderen, met name in gevallen van de ziekte van Sever. Een deskundige podoloog kan helpen bij het bepalen van de geschiktheid van steunzolen voor het kind en deze aanpassen aan zijn specifieke behoeften. Het is essentieel dat ouders en zorgverleners samenwerken met gezondheidsprofessionals om de beste zorg te bieden en ervoor te zorgen dat het kind een gezonde en actieve levensstijl kan behouden.

Herken jij de klachten zoals hier beschreven? Neem contact op met Podologie de Vries, we helpen je graag verder. Wellicht sluit het niet aan bij de klachten die je kind ervaart. De klachten kunnen voortkomen uit een ander probleem in de voet.

Lees hier meer over overige klachten;

Tenenlopen
X- en O-benen
Voetklachten
Houdingsklachten


Heb je klachten? Maak een afspraak voor deskundig advies.

E-mailen
Bellen